TV pionier Jan Van Rompaey stopt met televisie

Eén van de pionieren van de VRT gaat met pensioen. Jan Van Rompaey was al een tijdje van de Openbare Omroep verdwenen, maar er komt nu ook geen vervolg meer op de reportages vanuit Gasthuisberg Leuven voor Vitaya en ook de plannen voor een seniorentelevisieomroep zijn definitief opgeborgen.

Jan Van Rompaey begon in 1966 voor de radio met een wekelijks rubriekje van tien minuten. Zijn radiocarrière heeft uiteindelijk twintig jaar geduurd. Uitschieters waren Jan en Alleman, een soort Ombudsjan op de radio, Zomaar, een kolderiek programma en Rondetafel.

Zijn succes bij de radio wordt opgemerkt bij de televisie en hij stapt in 1967 over. Met Echo brengt hij een Man bijt hond avant la lettre, waarin hij de belevenissen van de gewone Vlaming becommentarieert. Hij doet dit met humor en een zweempje satire, een aanpak die niet iedereen kan appreciëren maar bij anderen dan weer zeer in de smaak valt. In 1973 wordt Echo wordt vervangen door Terloops. Weer laat Jan Van Rompaey zich opvallen door zijn satirische aanpak. Hij deinst er niet voor terug om grappige vragen te stellen aan doodernstige mensen. Na elf jaar verdween Terloops van het scherm.

In 1984 pioniert hij alweer, deze keer met het eerste ontbijtprogramma op de Vlaamse televisie, naar aanleiding van de Olympische Spelen in Los Angeles.

In 1986 legt hij met Argus de fundamenten van de Vlaamse talkshow. Samen met Jessie De Caluwé onderwierp hij zijn gasten aan een spervuur van kritische vragen. Met de talkshow Zeker Weten betrok hij voor het eerst live het publiek in de uitzending. Onverwachts vroeg hij aandachtige mensen in de publiekstribune hun mening of overviel hij minder aandachtige aanwezigen met rechtstreekse vragen. Later volgden Schermen en Jan Publiek ,waarin hij als eerste op de Vlaamse televisie discussies voerde met een panel van ‘gewone mensen’ en gevoelige onderwerpen als bijvoorbeeld pedofilie behandelde. Bijzonder was dat deze praatshows rechtstreeks uitgezonden werden, iets wat toen nog net geen unicum was maar nu een echte uitzondering is in het televisielandschap. Geen geknip en geplak in de montagekamer, geen voorgekauwde meningen of uitspraken, gestuurd door de makers! Hij introduceerde ook veel concepten op de Vlaamse televisie die ook nu nog geregeld worden toegepast: straalverbinding, televoting, anonieme getuigen,…

Later volgen nog Alleen op de wereld als eerste met Bekende Vlamingen in een rustige omgeving waarin ze confidentiële dingen vertellen. De basis voor het latere Confidenties in Toscane, de Provence en In vino.

In de winter van 2000 wordt de eerste aflevering van Ombudsjan uitgezonden. Jan trekt zich het leed van de Vlaamse consument aan en wordt een gevreesde boeman voor fabrikanten en firma’s die hun klanten niet altijd netjes behandelen. Een programma dat nu ontbreekt op de Openbare Omroep, terwijl het voorlichten van de consument tot de kerntaken van de VRT zou moeten behoren.

In 2004 neemt Jan Van Rompaey in alle stilte afscheid van de Openbare Omroep. Deze vindt het blijkbaar ook niet nodig om een groots afscheidsfeest op te zetten voor deze grote TV-maker. Al is het goed mogelijk dat het zeer op zijn privacy gestelde TV-icoon zelf gevraagd heeft om geen aandacht te schenken aan zijn afscheid.

Jan Van Rompaey demonstreert later in de ziekenhuisreeks “Dorp in de stad” voor Vitaya nog maar eens zijn groot vakmanschap. Een serie intieme gesprekken met patiënten, personeel en bezoekers van Gasthuisberg Leuven. Intens maar nooit melig, ontroerend maar met steeds de nodige discretie.

Hij wil nu van een verdiend pensioen genieten. Wij wensen het hem van harte. En bedanken hem voor de vele mooie programma’s waarmee hij ons jarenlang onderhouden heeft. Op Wikipedia wordt hij omschreven als een ‘presentator’. Dit doet de man oneer aan. Jan Van Rompaey is één van de grootste TV-MAKERS in de geschiedenis van de VRT. Een televisieman in hart en nieren.

(bron: Het Nieuwsblad en eigen ervaring)

Links:

Wat is de mening van het panel?

Advertenties

Geplaatst op april 1, 2010, in Televisie en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: