Tweetaligheid

Constructief denken.

Een oefening naar aanleiding van de situatie in Québec.

 • Elk televisieprogramma in Vlaanderen én Wallonië ondertiteld in het Frans en Nederlands.
 • Ontvangst van Openbare Vlaamse radiozenders tot in het meest zuidelijke punt van België en ontvangst van Openbare Franstalige zenders tot in het meest Noordelijke punt van ons land.
 • Verplichte aankondigingen op affiches, abribussen, reclamepanelen zowel in Brussel, Wallonië en Vlaanderen in even groot formaat in het Frans en het Nederlands. Op elk winkelraam en bij elke handelaar. Met de toelating om in kleiner lettertype te afficheren op een etalage bijvoorbeeld in een taal naar keuze.
 • Elke ambtenaar, lijnbuschauffeur (De Lijn, MIVB, TEC), politieagent, rechter, dokter, verpleegster, kortom iedereen die in een ‘openbare’ dienst werkt is verplicht de taal te begrijpen die jij verkiest te spreken. Omgekeerd werkt dan natuurlijk dat hij ook zijn eigen taal mag spreken want dat jij die vanzelfsprekend ook begrijpt.
 • Verplichte simultaanuitzending van alle politieke programma’s op de VRT en RTBF, respectievelijk ondertiteld in het Frans en het Nederlands. De kerntaak van de Openbare Omproep: ken uw politici en uw taal.

’t Is een denkoefening en geen oplossing ten gronde voor àlle communautaire problemen natuurlijk.  En wat met scholen, overheidsdocumenten en -formulieren, enz. Maar slecht kan deze dagelijkse onderdompeling in het Nederlands voor Brusselaars en Walen en in het Frans voor de Vlamingen zeker niet zijn. Integendeel.

Wel benieuwd vanuit welke kant voor deze voorstellen de meeste proteststemmen zouden komen!

Links:

Wat is de mening van het panel?

Advertenties

Geplaatst op april 7, 2010, in Politiek en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Ondertiteling zal niet veel helpen hoor. Franstalige Belgen richten zich nu al meer op Parijs dan op Brussel: TF1 scoort een pak beter dan RTBf. Bovendien is ondertiteling ongebruikelijk in de Franstalige cultuur: franstaligen kijken daar niet graag naar en zijn meer vertrouwd met dubbing. Vandaar ook de gebrekkige kennis van andere talen: Obama spreekt Frans voor hen. Een voorstel voor meer ondertiteling werd trouwens door de zenderverantwoordelijken afgeschoten omdat “de mensen niet graag ondertitels lezen”. Ondertussen kwam er wel een resolutie tot stand waarbij de RTBf bij interviews met Nederlandstaligen meer en meer ondertitels zou gaan gebruiken. Het is een begin, maar ik vrees er een beetje voor.

  Ook al maak je de anderstalige TV en radio bereikbaar in het gehele land, nog zal het effect minimaal zijn. Nu is de RTBf ook tot in Oostende te ontvangen, maar daar kijkt geen kat naar. Daarvoor is het aanbod in Vlaanderen te groot, hoewel het lang niet altijd even kwalitatief is. (ikzelf kijk nauwelijks nog TV om die reden) Vroeger waren de Nederlandse zenders ook in Vlaanderen uiterst populair, maar door de komst van de Vlaamse commerciële zenders is dat ook niet langer het geval. De drempel voor Franstalige zenders ligt dan nog een pak hoger.

  Verplichte tweetaligheid van ambtenaren en openbare diensten: het ware mooi, maar het lukt al niet in Brussel, hoe zou het dan in de rest van het land lukken?

  Beetje naïef dus, vrees ik. Maar vooral: met welk doel daar dergelijke middelen tegenaan gooien? Voor het in stand houden van een administratieve/bestuurlijke entiteit die in de sociaal-economische context nauwelijks nog bestaat?

 2. Die ondertiteling en simultaanuitzending van politieke programma’s vind ik toch echt wel een goed idee!
  Anderzijds denk ik eerder dat dit voorstel hem vooral rond het laatste zinnetjes draait. Het zou leuk zijn om dit balletje op te werpen en dan inderdaad moeten vast te stellen dat de grootste tegenstand vanuit Franstalige kant komt.

  En die verplichte aankondiging voor handelaars in Brussel kan ik enkel aanmoedigen, ook al zullen veel liberalen steigeren over een verplichte regel voor ondernemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: