Opgegroeid op de taalgrens, letterlijk

Af en toe luidt er nog eens een andere klok op de redactie van de VRT.

OPGEGROEID OP DE TAALGRENS, LETTERLIJK – ELS AEYELS

Eén van de reacties waarin ik me helemaal kan terugvinden:

Beste Els

Vooraf wil ik u danken en mijn ongeloof uit spreken over deze bijdrage. Waarom ongeloof? Wel, naar mijn aanvoelen is de VRT een bolwerk van belgicisten, die de waarheid enkel door een franstalige bril willen zien. Zelden of nooit komen bijdragen of meningen zoals de uwe aan bod. Men kan zich de vraag stellen waarom dit zo is en ik heb een mogelijk antwoord hierop: Vlaming zijn en daarvoor willen uitkomen, wordt door een meerderheid hier nog aanzien als een uiting van “rechts” en “extreem”. Wat het gewone volk ervaart, wordt door de (meestal “linkse”) intellectueel meewarig bekeken en min of meer als fabeltjes afgedaan. Veel Vlamingen, die geen “ervaringen” met het dagdagelijkse samenleven met franstaligen hebben, kunnen of willen zich niet inleven in onze situaties.

Voor mij speelt links of rechts zijn, intellectueel of niet, geen rol. Vlaming zijn des te meer. Hoeveel moeite getroost de VRT (en andere vlaamse media) zich om zogenoemde “officieuze afspraken met bouwpromotoren” op te blazen tot onwezenlijke proporties? Hoeveel moeite doen sommige (Antwerpse?) programmapresentors om de verfransing van bv Denderleeuw (dat volgens hen dan nog in Brabant zou moeten liggen!!!) te legitimiseren? Dezelfde, ongetwijfeld zeer intellectuele, presentators kijken hooghartig neer op Vlaamse ambtenaren die hun werk doen zoals het hoort en bijgevolg Vlaams spreken. Ambtenaren die eigenlijk een pluim verdienen worden gewoon afgemaakt. Hoeveel duiding wordt er gegeven over het feit dat burgemeestes niet (democratisch) verkozen, maar benoemd (of niet!) worden? Hoeveel keer wordt erop gewezen dat de niet-benoemden de wet verschillende malen bewust overtraden? En hoe dik wordt het in de verf gezet dat het toenmalige Arbitragehof het bestaan van BHV onwettig en discriminerend voor de Vlamingen heeft genoemd? Wetten (taalwetten zowel als grondwet) of regels hoeven niet toegepast te worden, als het in het “voordeel” van Nederlandstaligen is. Democratie (meerderheid tegen minderheid) kan ook niet wanneer Vlamingen hun numerieke meerderheid gebruiken. Vlamingen zijn dus, de facto, de slaven van de franstalige minderheid. Deze houding, die het toppunt van verdraagzaamheid heet te zijn, wordt door de VRT in het algemeen als evangelie verkondigd.

Hetgeen mij steeds is opgevallen, en hetgeen ik ook ten zeerste betreur, is dat het Vlamingen zijn die de andere Vlamingen de duvel aan doen. Van franstaligen kan men dit nog enigszins verwachten, maar van Vlamingen? De aangehaalde “redenen” zijn steeds dezelfde: men is niet rechts, men is niet extremistisch, men is geen fascist, men is niet zo bekrompen Vlaams, men vindt Frans toch zo een mooie en culturele taal, he en zo chicque, he… En als die Vlamingen een tekst lezen zoals die van U, dan proberen diezelfde mensen de genoemde feiten te minimaliseren, ze proberen u te kleineren, ze beschuldigen u van het uitlokken enz… Wij, als “ervaringsdeskundigen” worden er moedeloos van.

Als Vlaamse ex-brusselaar heb ik bijna dagelijks dezelfde problemen ondervonden als die die u beschrijft. In de gemeente spreekt niemand Nederlands, alhoewel het een verplichting is (in tegenstelling tot de Vlaamse ambtenaar in een Vlaamse gemeente). Eigenaardig genoeg is degene (enkelvoud?) die Nederlands spreekt toevallig met vakantie. “Kom morgen eens terug” (franstaligen worden daarentegen onmiddellijk voortgeholpen). Een gemeentezaal huren, of gebruik maken van de faciliteiten die de gemeente biedt is onmogelijk als Vlaming of als Vlaamse organisatie. Dat gaat niet, want er is op die datum toevallig al geboekt. Een andere datum gaat ook niet. Spijtig, he. In de winkel zijn de Nederlandstalige folders altijd op. Omdat daar zoveel vraag naar is? Mijn beide ouders hebben in een Brusselse kliniek gelegen. Beiden hebben ze een gelijkaardige ervaring gehad: doordat zij te maken hadden met Nederlandsonkundig personeel, dat hun klachten niet verstond, zijn ze bijna gestorven. “Je ne comprends pas, mais attendez, je vais chercher quelqu ‘un”, en daarna is het wachten tot de laatste adem wordt uitgeblazen. Want die “quelqu ‘un” is ook toevallig in verlof, of ergens anders bezig, of zo. Eigenaardig dat Peeters en Pichal daar nooit een uitzending aan wijden, he? Nee, die zijn veel verdraagzamer dan de gemiddelde racistische, fascistisch, extremistisch,bekrompen Vlaamse Vlaming. Er lijkt dus maar één oplossing te zijn voor alle taalproblemen in Vlaanderen en Brussel en dat is de oplossing die een allochtone metrobediende mij toesnauwde, nl “Parlez le français comme tout le monde”.

Ik heb uw tekst zeer goed aangevoeld, ik weet waarover u het heeft. Herinneringen komen terug, als nachtmerries. Ik bewonder uw moed, want ik ben er zeker van dat uw collega ’s u hierover zullen “aanspreken”. Ze zullen u met allerhande theorien ervan trachten te overtuigen dat u zich vergist, u heeft dit niet echt meegemaakt. Of anders heeft u het verkeerd geïnterpreteerd… of zoiets. U bent alleszins verkeerd, en op de koop toe, onverdraagzaam. “Wij hadden van u niet gedacht dat u zo extreem-rechts was”. Nogmaals, goede moed en doe zo verder.

Rudi

Links:

Wat is de mening van het panel?

Advertenties

Geplaatst op april 11, 2010, in Politiek en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: