Maaltijdcheques

Karel Van Eetvelt van Unizo sprak zich vandaag eens uit over de maaltijdcheques. Omdat hij Karel Van Eetvelt is wordt dat wat op de werkvloer al lang door Jan Modaal bekritiseerd wordt natuurlijk voorpaginanieuws. Niets mis mee, eindelijk iemand die het kan onder de aandacht brengen. We kunnen alleen maar blij zijn dat dit vernederend systeem dat enkel bestaat ter meerdere eer en glorie van een paar firma’s die teren op andermans portemonnee eens in vraag gesteld wordt. En dank zij Karel Van Eetvelt was het ook een hot item bij Peeters&Pichal.

Eerst mocht een mijnheer van Sodexo zijn zegje doen. Hij kon geen enkel zinnig argument bedenken voor het in stand houden van de maaltijdcheques en insinueerde dan uiteindelijk maar dat  waarschijnlijk de handelaars tegen deze cheques waren omdat het allemaal officieel was. Lees: er geen zwart gefoefel mogelijk was. Nu is het natuurlijk best te begrijpen dat deze mens zijn winkel verdedigt, maar het was laag bij de grond. Schandelijk zelfs.

Minister Van Quickenborne kwam nadien uitleggen dat er zou overgeschakeld worden op elektronische uitbetaling van de cheques. Dit zou een grote verbetering zijn. En dat de markt zou opengesteld worden voor meerdere spelers, dat het dus geen exclusiviteit meer zou zijn voor Sodexo. Hopla, weer een aantal serial entrepreneurs bij om op de kap van de werkgever en werknemer geld te verdienen als het van onze minister afhangt. Opengooien van de markt, noemt men dat. Diefstal door parasieten noem ik het. Alles moet tegenwoordig met dure tussenpersonen verlopen. Later in het journaal had hij het ook nog over de verschillende mogelijkheden waarop de uitbetaling kon gebeuren. Via je gsm bijvoorbeeld. Laat me lachen, men slaagt er nog niet in om ons een sms-busticket bij de verschillende providers te laten aankopen (enkel Proximus) . Onze zelfverklaarde twitterkoning, onze minister die zo erg geilt op (IT-)ondernemers en kwijlend in aanbidding aan hun voeten ligt dat je je afvraagt waarom hij zelf minister en geen ondernemer is geworden.

Je kan je natuurlijk de vraag stellen, wat is beter: brugpensioen en/of werkloosheidsuitkering uitbetalen voor Sodexo-werknemers die bij afschaffing van de cheques op straat komen te staan of ze rechtstreeks en openlijk een graantje laten meepikken van uw en mijn loon?

Extra hilarische noot: één van minister Van Quickenborne’s argumenten om de maaltijdcheques in stand te houden is o.a. ‘Ze zijn bedoeld voor eten, we moeten nog een beetje controle kunnen houden’.  (Beluister het audiofragment) Bij Aldi bijvoorbeeld aanvaarden ze voor ALLES maaltijdcheques. Natuurlijk, een minister heeft geen maaltijdcheques. Maar heeft de minister al eens een foldertje van de Aldi bekeken? (Ja, mijnheer de minister, dat kan ook online geconsulteerd worden!)Ik betwijfel het. (Computers, fototoestellen, tuinmateriaal, auto-onderdelen, huisraad, koffiezetten, warmhoudplaten, schoenen, kleding,… vul maar aan.)

Karel Van Eetvelde heeft gelijk. En het is uitzonderlijk en zeldzaam in deze tijd dat alle partijen (werknemer, werkgever en handelaars) het quasi eens zijn over deze cheques. (Op het forum van Peeters& reageert zelfs iemand uit een onderzoekswerkgroep “De elektronische maaltijdcheque is een draak.”) Behalve de Christelijke vakbond (anderen werden niet bevraagd) en onze Minister van Administratieve Vereenvoudiging. Vermoedelijk gewichtige en/of belangrijke lobbyisten daar, vanuit de (Franse?) chequesleveranciershoek. Er staan weer veel belangen op het spel. Wie wordt er beter van?

Wat is de mening van het panel?

Links:

Advertenties

Geplaatst op april 14, 2010, in Politiek en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Ik niet.
  Het heeft alleen maar nadelen voor de werknemer.
  Telt niet mee bij je loon, hele rompslomp…

  Nog een idee voor gekke Quickie; maaltijdscheques op je iPad. Een iPad is trouwens nog niet zo slecht voor hem; de oplossing voor mobiliteitsproblemen…laat Quickie thuiszitten voor zijn padje, kan hij virtueel ministertje spelen samen met de snelle IT-jongens.
  Jan IT is the future… Volledig mee eens op voorwaarde dat het een meerwaarde geeft die het leven eenvoudiger maakt.
  De dag dat er een koffiezet in de iPad steekt koop ik mij er één!

 2. Nog een idee voor Quickie: alles uitbetalen in LETS.
  Loon, uitkeringen,… Moet op niets nog sociale bijdrage betaald worden en daalt onze concurrentiepositie onder onze buurlanden!
  Je kan die best laten integreren op je ingebouwde nanochip.
  Het volstaat dan er maar aan te denken op het moment van de betaling en de zaak is rond.
  Progress, yeahhh!

 3. V. Van Quickenborne is wat men in marketing noemt een early adapter. Men (gewiekste IT-jongens) fluistert hem iets in het oor en hij zorgt dat het in de media komt of “erdoor” komt.
  Hij is mijlenver vooruit en dat is jullie probleem!

  Om een voorbeeld van zijn vooruitstrevendheid te tonen :
  Hij heeft zijn irissen al laten “laseren”. Op zijn linkerooglens zijn zijn introductie en persoonlijke gegevens vermeld. (Ik ben minister en kan zorgen dat tegen de juiste prijs “dingen gebeuren” en dit is mijn rijksregisternummer en de rest van mijn persoonlijke gegevens…) Op zijn rechterooglens staat zijn IBAN nummer… Dus als je Quickie eerst links en dan rechts met zijn ogen ziet knipperen weet je hoe laat het is.

 4. Amateur onderzoeker

  In De Tijd las ik dat er dus een klein belgisch bedrijf gaat meespelen. E-ve.

  Ik stel me daar dan direct vragen bij waarvan ik zou verwachten dat de journalisten die zichzelf ook zouden stellen wanneer ze hun artikel schrijven. Wie wat waarom?? E-ve.

  Ik ben geen economist en ik ben geen ondernemer. Maar waarom ineens dat ‘klein Belgisch bedrijf’? Als de markt opengegooid wordt voor meerdere spelers mogen toch nog meer bedrijven meedoen medunkt? Waarom spreken ze dan direct in dat artikel over de elektronisch maaltijdcheque over één bepaald bedrijf, meer bepaald, hoe is dat bedrijf dat te weten gekomen waar en hoe ze konden meespelen? Werd dat ergens aangekondigd? Waar en wanneer hebben die zich kandidaat gesteld, enz… Is daar een openbare aanbesteging voor geweest? Waarom komen er niet meer kandidaten en medespelers?

  Googelen naar E-ve en de in De Tijd vernoemde medewerker Steven Barret leverde niets op. Vanhecke.com, de website waarop je alle BTW-geregistreerden kan vinden, ook niet. Moet dat bedrijf zelf nog opgericht worden misschien? Uiteindelijk kreeg ik een tip dat op dns (domeinnaamregistratie) E-ve geregistreerd werd door Scanid.be, inderdaad een Belgisch bedrijf. Geregistreerd op 15 april 2010 als ik het goed begrijp. 15 april jl.

  Link: http://tinyurl.com/y23c8s9

  De website bestaat dus nog niet, zoekt u zelf maar en tik E-ve.be in. kunnen we daar dan ook uit concluderen dat alles nog moet opgericht worden? Wie is de manager van dit bedrijf? Wie is de partner? Een zoektocht naar de medepartner van Scanid geeft als resultaat:

  ‘De heer Ivan Dochez, voormalig afgevaardigd bestuurder van PromoControl sinds 2002, verlaat onze structuur. Met zijn ervaring blijft hij in dienst van de groep HighCo, op internationaal vlak, waar hij diverse consultancy missies gekregen heeft, en dit vanaf 1 december 2008. Wij danken hem voor al zijn verwezenlijkingen aan het hoofd van PromoControl en wensen hem veel geluk in de nieuwe wending die hij aan zijn loopbaan geeft.’

  En ga dan eens kijken bij de groep HighCo. Geen info over hun medewerkers, dus misschien is wat hierboven staat niet meer correct. Maar wat lees je daar:

  ‘HighCo is beursgenoteerd in onderdeel C van Eurolist (Parijs).’

  Parijs. Frankrijk toch? Misschien is alles wat ik zocht niet meer up-to-date. Misschien had ik nog wat dieper moeten graven en me nog beter informeren. Misschien is het niet dezelfde persoon, misschien ben ik zo wantrouwig dat ik achter elke zet en actie van een minister gelobby, vrienden, zakenpartners en win-win situaties zie. Win win voor de minister en het bedrijf weliswaar. Niet voor de burger.

  Maar toch, maar toch. Zouden we niet wat meer onderzoeksjournalisten kunnen gebruiken die in duidelijk artikels antwoorden geven op al mijn bovenstaande vragen.

  Wie wat waar en vooral: waarom?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: