Inspirerende columns


Kreften – Bernard Dewulf

Eén van de belangrijkste doodsoorzaken ontbreekt in Van Dale. Waarom staat poepgaaien er wel in? En ettefretter niet? En lameren wel? En kreften niet?

Kreften. Ik kwam het tegen, dacht dat het woord uitgestorven was. “Wilde u misschien zoeken naar : kreeften”, vraagt Google mij bij “Kreften”. Zo onderschat is het woord. Terwijl het dus dodelijk is.

Misschien, inderdaad, komt het van kreeften. Konden kreeften spreken, ze zouden kreften. Die snappende scharen. Die loerende sprieten. Die onooglijke oogjes. Kreeften lijken de kreftpotten onder de beesten.

Onder de mensen ziet men het steeds vaker. Kreeftende wijven. Kreeftende vrouwmensen. Het is een eenslachtig verschijnsel. Anders heet het brommen, neuten, zageventen. Een kreft heeft borsten en zo. En last van iets. Van een kreeftenbestaan. Van ter plaatse scharrelen in het slib van een verzande existentie;

Het liefst wordt er gekreft op de Vent. Zoals een poedel die maar staat te keffen naar zijn schaduw.

Elke aanleiding is goed. De vent is de dagelijkse pispaal voor de incontentie van de frustraties. In die zin is hij ook onmisbaar. Gaandeweg is hij de raison d’être van de kreeft geworden. De kreeft wijdt er al haar krachten aan.

Het verschijnsel neemt toe met de jaren. Wijf en vent raken op een verknipte wijze aan elkaar verknocht, een variant op het stockholmsyndroom. Zij kreft, hij krimpt. Hoe kleiner hij wordt, hoe groter het spiegelbeeld van haar mislukking, haar uitdroging, haar onvermogen. Kreften is een jarenlange lijkrede voor het eigen gestorven bestaan.

En het moet besmettelijk zijn; In een zekere, lastige leeftijd breidt het snel uit. Wie dan niet weg is, ondergedoken in de postzegelcollectie, in versere dijen of in de Gamma, is gezien. En kent zijn eigen doodsoorzaak al.”

Bernard Dewulf/De Morgen 5 augustust 2007

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: